Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Workingman's Death (2005)

Writer:Michael Glawogger

ΥΠΟΘΕΣΗ 

Οι Ηρωες είναι εργάτες-αυτοαπασχολούμενοι ανθρακωρύχοι σε ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο της σοβιετικής περιόδου, στο ανθρακοφόρο πεδίο του Ντονμπάς στην Ουκρανία. Η κάμερα σέρνεται μαζί τους στις στοές, οι οποίες χωρίς συντήρηση απειλούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή παγίδες, καταγράφει εκπληκτικά την προσπάθεια της σιδερένιας σφήνας να σπάσει σε κομμάτια το κάρβουνο και τις πρόχειρες ανθρώπινες κατασκευές που κινούνται με τα χέρια για να βγάλουν στην επιφάνεια το μαύρο υλικό.
Ακολουθεί τους άνεργους ανθρακωρύχους που έχουν γυρίσει πίσω, στην οικιακή οικονομία και την αυτοσυντήρηση, στα φτωχικά σπίτια τους και καταγράφει τη ζωή τους δίπλα σε τεράστια εργοστάσια που παραμένουν κλειστά σε μια ατμόσφαιρα μελαγχολική και χωρίς προσδοκίες. Η παρεμβολή σοβιετικών επίκαιρων με τον Σταχάνοφ επικεφαλής εργατικής διαδήλωσης Ουντάρνικων-πρωτοπόρων εργατών είναι η αφορμή για να παρουσιαστεί η συζήτηση που γίνεται μέσα στις στοές ανάμεσα στους σύγχρονους ανθρακωρύχους. Ενας από αυτούς μονολογεί πως τότε δουλεύανε για το μέλλον και τη ζωή με ενθουσιασμό, ενώ τώρα για ένα κομμάτι ψωμί και τη στοιχειώδη επιβίωση, ενώ ένας άλλος επιμένει πως όλα τότε ήταν μόνο επιφανειακά καλά, ενώ τώρα τουλάχιστον η εργασία είναι μια πιο προσωπική υπόθεση. Στο τέλος η κάμερα καταγράφει με μια αισιόδοξη ματιά το ζευγάρι των νεαρών Ουκρανών που, μετά τη γαμήλια τελετή, αφήνει ένα μπουκέτο λουλούδια στο τεράστιο άγαλμα του Σταχάνοφ που δεσπόζει ακόμη στο κέντρο της πόλης.
Τα Φαντάσματα είναι εργάτες στο ηφαίστειο Ijen στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας, που μεταφέρουν με καλαμωτά καλάθια μεγάλα κομμάτια θειάφι από τον κρατήρα, φορτία εκατό κιλών, αφού πρώτα τα συγκεντρώσουν μέσα σε συνθήκες αποπνικτικές και απίστευτα δύσκολες και επικίνδυνες. Η μεταφορά γίνεται σε μεγάλη απόσταση, ανάμεσα σε τουρίστες που φωτογραφίζουν το εκπληκτικό τοπίο, και η κάμερα καταγράφει τη ζωή των εργατών και στην υπόλοιπη καθημερινότητά τους.
Τα Λιοντάρια είναι μαύροι εργάτες στο Port Harcourt στη Νιγηρία, που δουλεύουν σε ένα υπαίθριο εκδοροσφαγείο σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης και σκληρότητας, ενώ τα Αδέρφια είναι πακιστανοί εργάτες, οι περισσότεροι από τη φυλή Παστούν, στο διαλυτήριο πλοίων του Gadani. Σπάνε τεράστια καράβια με τα χέρια, κινδυνεύουν κάθε στιγμή από τους μεγάλους όγκους σιδήρου και τις εκρήξεις και ζούνε σε παράγκες, μακριά από τις οικογένειές του για δέκα και έντεκα μήνες το χρόνο.
Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με ευτυχισμένες προ-ολυμπιακές στιγμές σε ένα χώρο στο μεγάλο χαλυβουργείο Ανγκάνγκ στην Κίνα με αναφορά στις ρήσεις του Μάο για τη δύναμη των μαζών και με εικόνες από ένα πολυθεματικό πάρκο αναψυχής στη Γερμανία, σε χώρο που ήταν παλιά μεγάλο χαλυβουργείο, οι εγκαταστάσεις του οποίου έχουν γίνει τόπος συνάντησης για παιγνίδι και ψυχαγωγία. 

DOWNLOADS , TORRENTS , GR SUBTITLES

IMDb : 7,9



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου