Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

The Man Who Wasn't There (2001)

Director:Joel Coen

Stars:Billy Bob Thornton, Frances McDormand and Michael Badalucco

Country : USA

ΥΠΟΘΕΣΗ

1949. Ένας λιγομίλητος κουρέας και μανιώδης καπνιστής, ο Ed Crane (τον υποδύεται ο Billy Bob Thornton), που ζει στη Santa Rosa της Καλιφόρνια, βλέπει στο αφεντικό της γυναίκας του Doris (Frances Mc Dormand), τη μία και μοναδική ευκαιρία να αλλάξει την αδιάφορη ζωή του. Πως; Εκβιάζοντάς τον.

Με τα λεφτά σκοπεύει να ξεφύγει από το μπαρμπέρικο, όπου βλέπει τα όνειρά του να πέφτουν στο κενό όπως οι τούφες μαλλιών των πελατών του, και να ανοίξει ένα καθαριστήριο ρούχων.

Κάτι όμως στο σχέδιό του δεν πάει τόσο καλά όσο περίμενε. Ειδικά όταν στην υπόθεση παρεισφρέουν η απιστία, το έγκλημα πάθους, η δικαιοσύνη και η τιμωρία. Όλα δηλαδή τα στοιχεία που ορίζουν το κινηματογραφικό είδος του film noir.

Με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποίησε το χρώμα σαν ένα από τους «πρωταγωνιστές» της ταινίας «O Brother Where art thou», στο «The Man who wasn’t there» ο Joel Coen κάνει την ασπρόμαυρη φωτογραφία ‘όχημα’ που απογειώνει με τα δυναμικά contrast, τόσο την αφήγηση, όσο και τους χαρακτήρες. Μια παρέλαση στερεοτυπικών χαρακτήρων της Αμερικής του 50.

Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, η πολύ καλή μουσική κυματίζει επάνω στις εικόνες σύμφωνα με το ηθελημένα υποτονικό μοντάζ, κι όλα μαζί δημιουργούν στο θεατή ένα πλήθος (αντικρουόμενων) συναισθημάτων, σαν να γίνεται απ’ ευθείας μετάδοση από τα εσώψυχα του Ed.

Όπως σχολιάζει και κάποιος θεατής στο imdb: «Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο συνήθως εμφυσάει ζωή στα βιβλία αλλά την αφαιρεί, από τις ταινίες. Από όλων των ειδών τις ταινίες εκτός από τα film noir». Και η συγκεκριμένη ταινία είναι noir.

Ερωτικό τρίγωνο, έγκλημα πάθους και τιμωρία. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του είδους. Και οι αδερφοί Coen το κατέχουν σε τέτοιο βαθμό - όσο και το εμφανές υπόγειο χιούμορ - ώστε να είναι σε θέση να το χειραγωγήσουν (σαν το νερό στ’ αυλάκι), δημιουργώντας αυτήν την ταινία αριστουργηματικής υφής και ήθους. Μια ταινία που επιχειρεί να κάνει μια «εγχείρηση ανοιχτής ψυχής» στους χαρακτήρες και τα καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία.

copy : www.freecinema.blogspot.com 

DOWNLOADS , TORRENTS , GR SUBTITLES

SOUNDTRACK

IMdb : 7,7


1 σχόλιο: