Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Maria Full of Grace (2004)

Stars:Catalina Sandino Moreno, Guilied Lopez and Orlando Tobón

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το δράμα ενός 17χρονου κοριτσιού που γίνεται «βαποράκι» για να βγάλει εύκολο χρήμα σε μια συγκλονιστική, δοσμένη με ρεαλισμό και δύναμη ταινία. Με μια έξοχη Μορένο στον κύριο ρόλο.Μια συγκλονιστική ταινία, βραβευμένη στο φετινό φεστιβάλ Βερολίνου, με θέμα τη μοίρα νεαρών φτωχών κοριτσιών που για να βγάλουν «εύκολο» χρήμα μετατρέπονται σε βαποράκια. Η Μαρία του τίτλου είναι ένα 17χρονο, όμορφο κορίτσι από την Κολομβία, επειδή είναι άνεργη και έγκυος, αποφασίζει να μετατραπεί σε βαποράκι, μεταφέροντας στη Νέα Υόρκη κάψουλες ηρωίνης στο... στομάχι της, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της.

Για τη Μαρία, η μετατροπή της σε μεταφορικό μέσο είναι μια ευκαιρία ν' αλλάξει ζωή. Δεν τη φοβίζει το ότι όταν φτάνουν στη Νέα Υόρκη, μια άλλη κοπέλα, που κάνει την ίδια δουλειά μαζί της, πεθαίνει όταν μια κάψουλα σπάει στο στομάχι της. Είναι ξύπνια και ζωηρή και ξέρει να χρησιμοποιεί το μυαλό της και να γλιτώνει από τις διάφορες παγίδες. Πριν ξεκινήσει για το επικίνδυνο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη, η Μαρία θα περάσει μια περίοδο «εκπαίδευσης» (καταπίνει ρώγες σταφυλιού ίδιου μεγέθους με τα χάπια), ώσπου τελικά στέλνεται μαζί με άλλα τρία κορίτσια στην Αμερική. Η άφιξή τους στη Νέα Υόρκη με την έρευνα στην οποία υπόκεινται, όπως και η μεταφορά τους από τους γκάνγκστερ, οι οποίοι τις κλείνουν σ' ένα φτηνό ξενοδοχείο γεμίζοντάς τες καθαρτικά για να παραλάβουν το εμπόρευμα, είναι από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας.
Στην πρώτη του αυτή σκηνοθετική δουλειά, ανεξάρτητη παραγωγή γυρισμένη με λιγοστά χρήματα, που κέρδισε το βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ του Σάντανς και το βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ στο φεστιβάλ του Βερολίνου, ο Αμερικανός Τζόσουα Μάρστον παρακολουθεί από κοντά, με τρόπο σχεδόν ντοκιμαντεριστικό, τους διάφορους χαρακτήρες τοποθετώντας τους στο συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον, περιβάλλον φτώχειας και μιζέριας, στο οποίο αγωνίζονται να επιβιώσουν - ακόμη και οι αστυνομικοί και οι γκάνγκστερ δίνονται από μια πιο ανθρώπινη πλευρά τους. Το θέμα των ναρκωτικών είναι εδώ αφορμή για να διεισδύσουμε στον χώρο μιας συγκεκριμένης κοινωνίας και να γνωρίσουμε από κοντά διάφορα πρόσωπα, πρόσωπα καθημερινά, που η μεταφορά ναρκωτικών είναι γι' αυτά τρόπος να ξεφύγουν από τη μιζέρια τους, τρόπος που τελικά τους οδηγεί στον θάνατό τους.
Στο πρόσωπο της νεαρής Καταλίνα Σαντίνο Μορένο ο Μάρστον βρήκε την υποδειγματική ηθοποιό που δίνει στο ρόλο τη ζωντάνια, τον ενθουσιασμό, τη σπιρτάδα και την πνοή που απαιτείται και για τον οποίο δίκαια κέρδισε το βραβείο Ερμηνείας στο Βερολίνο. Μια ταινία απλή, άμεση, που μας λέει πολύ περισσότερα και πιο ουσιαστικά κι ανθρώπινα από τις συνηθισμένες χολιγουντιανές περιπέτειες που φτιάχνονται για να προσφέρουν μόνο δράση, κυνηγητά και σασπένς στο θεατή.
(copy: www.theasisrodos.gr)

DOWNLOADS , or DOWNLOADS , GR SUBTITLES
TORRENTS(Torrage.com) , GR SUBTITLES
IMDb : 7,6


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου