Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Nobody Knows (2004) (Dare mo shiranai)


Director:Hirokazu Koreeda

Stars:Yûya Yagira, Ayu Kitaura and Hiei Kimura

Country :  Japan

ΥΠΟΘΕΣΗ
Στο σύγχρονο Τόκιο μια μητέρα με τέσσερα ανήλικα παιδιά αναγκάζεται να μετακομίσει σε καινούργιο διαμέρισμα. Το κάνει όμως, κρύβοντας την ύπαρξη των τριών, εμφανίζοντας μόνο το μεγαλύτερο γιο. Τα λεφτά είναι ελάχιστα, τα μικροπροβλήματα αρκετά. Τα παιδιά δεν έχουν πάει ποτέ τους σχολείο και ακούνε ιστορίες για τον εκλιπόντα πατέρα τους. Στην πραγματικότητα προέρχονται όλα από διαφορετικό πατέρα. Τώρα είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα διαμέρισμα δίχως να κάνουν φασαρία και χωρίς το δικαίωμα να βγουν έξω, ούτε καν στο μικρό μπαλκόνι. Η μητέρα τους συνηθίζει να απουσιάζει ανά διαστήματα, αλλά όταν ένα πρωί λείπει έχοντας αφήσει πίσω λεφτά και ένα σημείωμα στο μεγαλύτερο γιο να προσέχει μόνος του την «οικογένεια» τα πάντα αλλάζουν. Θα πρέπει να ωριμάσουν απότομα και να συνειδητοποιήσουν την κατάστασή τους και πως μπορούν να επιζήσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Το Nobody Knows είναι βασισμένο σε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη παλαιότερα στην Ιαπωνία και ο έμπειρος Hirokazu Koreeda γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν ένα χρόνο και οι σκηνές γυρίστηκαν με χρονολογική σειρά. Ο Koreeda αποφάσισε να χρησιμοποιήσει παιδιά που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στον κινηματογράφο. Η επιλογή του αυτή αποδείχθηκε επιτυχής, φέρνοντας ένα ρεαλιστικότατο -σχεδόν ντοκυμαντερίστικο- αποτέλεσμα. Η σκηνοθεσία δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις καταγράφοντας τις σκηνές ης καθημερινότητας, και τελικά η σεναριακή ιδέα εξαντλείται σχετικά γρήγορα. Το montage είναι μέτριο ενώ η διάρκεια των 140 λεπτών κρίνεται μάλλον υπερβολική.
Η ταινία απέσπασε θετικές κριτικές στο φεστιβάλ των Καννών, ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα και έκανε την έκπληξη αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Yuya Yagira).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου